Anna Holmlund, Maria Rydqvist och Nilla Fischer. Foto: JOEL MARKLUND och ANNA TÄRNHUVUD

”Ingen mensvänlig miljö – är ett tabu”

Utvecklingen går åt rätt håll och det finns en medvetenhet.
– Mensvärk diskuterar vi rätt ofta och gjorde det ganska mycket under OS, säger Mats Börjesson, läkare för fotbollslandslaget.
Samtidigt vittnar flera av de kvinnor som Sportbladet haft kontakt med om brist på kunskap, dialog och hänsyn – om ohygieniska toaletter och oro.
Över hälften av dem upplever att frågor om menstruation, preventivmedel och graviditet är tabubelagt inom svensk idrott.

Längdåkaren Maria Rydqvist har blivit en förebild för många. Hon har länge lyft idrottsliga kvinnofrågor och kommer i oktober ut med en bok i ämnet. Hon är själv mor till två barn och har påpekat på bristen av kunskap och information för gravida elitidrottande kvinnor.

Men hon skönjer en förändring.

– Det känns som att frågorna lyfts en efter en. Samtidigt har man inte pratat så mycket om hur man ska träna när man är gravid. Vem som ska hjälpa de kvinnorna? Vilket ansvar ska RF ta? Tillhör man SOK (Sveriges olympiska kommitté) har man haft hyfsat stöd, men de flesta är inte med i SOK.  Man kan inte begära att barnmorskor ska ha den kunskapen, det måste komma från idrotten, säger Maria Rydqvist.

Hon tycker dock att skillnaden är stor om man tar ett perspektiv på tio år.

– Det har blivit skillnad. Det vänds ganska fort. Jag hade inte talat om det här i media för tio år sedan. Men det finns fortfarande ett tabu, säger Maria Rydqvist.

Hon är inte ensam om att peka på det.

#mensendå. menstruationens påverkan på dagsformen för idrottare.  foto : anna tärnhuvud : maria rydqvist, skidåkerska. till mensprojekt för sporten med petra thoren.
bildgrupp mensprojekt. #mensendå. menstruationens påverkan på dagsformen för idrottare.  foto : anna tärnhuvud : maria rydqvist, skidåkerska. till mensprojekt för sporten med petra thoren.
bildgrupp mensprojekt.
Maria Rydqvist. Foto: ANNA TÄRNHUVUD

Enligt Sportbladets granskning anser över hälften av de landslagsaktuella kvinnorna att det finns ett tabu kring menstruation, preventivmedel och graviditet.

– Idrotten är inte en så mensvänlig miljö, säger fotbollsstjärnan Nilla Fischer.

Många av landslagstjejernas berättelser visar också på brist – eller kanske det är så att ingen ens tänkt på det – på praktisk hänsyn.

Det är inte en kvinna som designat… Men visst det är ett orosmoment. De är tajta och kritvita. Vi har pratat om att det kunde varit ett mönster på dem. Maria Rydqvist

I svenska skidlandslaget tävlar åkarna i vita tajta dräkter. Inte alltid optimalt om när man har menstruation.

– Hmm, det är inte en kvinna som designat… Men visst det är ett orosmoment.  De är tajta och kritvita. Vi har pratat om att det kunde varit ett mönster på dem, säger hon.

160301 Sveriges Maria Rydqvist tävlar i individuell sprint under världscuptävlingen den 01 Mars 2016 i Gatineau, Kanada.
Foto: Felgenhauer  / BILDBYRÅN / 160301 Sveriges Maria Rydqvist tävlar i individuell sprint under världscuptävlingen den 01 Mars 2016 i Gatineau, Kanada.
Foto: Felgenhauer  / BILDBYRÅN /
Maria Rydqvist i landslagets vita dräkt i ett världscuplopp i mars 2016. Foto: BILDBYRÅN

Hon och flera andra som Sportbladet har varit i kontakt med pekar också på möjligheterna till att sköta sin intimhygien i samband med tävlingar. I skogar där man ska orientera, utmed triathlonbanor och i simhallar kan bristen på fräscha toaletter vara en utmaning.

– Det är också en aspekt. Det känns inte hygieniskt i samband med tävlingar. Det finns inte alltid finns toaletter, säger Maria Rydqvist.

Många av kvinnorna i Sportbladets granskning upplever att det är svårt att tala med sina tränare och ledare om de här frågorna.
Skicross-åkaren Anna Holmlund pekar på andra möjligheter:

– Jag känner inget behov av att tala med med mina tränare. På min nivå finns mycket folk i medicinska team kopplat runt oss, som är väldigt kompetenta, säger Anna Holmlund.

inför os-kval, sverige - schweiz. svenska landslaget tränar. mats börjesson, läkare sverige, träning action damlandslaget damer inför os-kval, sverige - schweiz. svenska landslaget tränar. mats börjesson, läkare sverige, träning action damlandslaget damer
Mats Börjesson, läkare för landslaget i fotboll. Foto: ANNA TÄRNHUVUD

I damlandslaget i fotboll är det just det medicinska teamet som ansvarar de här frågorna och diskussionen sker ofta individuellt.

– Jag tycker ändå att vi har bra koll. Det är stor skillnad mellan män och kvinnor och det ska vi ta hänsyn till, säger läkaren Mats Börjesson.

Inom elitfotbollen finns det både studier och rutiner som är anpassade för kvinnor.

– Man ställer frågor om mens till kvinnor; ifall man har riklig mens, avsaknad av mens för att få svar på saker som kan ha betydelse. Även när det gäller medicinska tester som man gör via Uefa och Fifa inför turneringar så är underlagen olika för män och kvinnor. Vi har ett antal frågor som vi ska ställa till tjejer, som man inte ställer till killar, säger Mats Börjesson och fortsätter:

Så fort någon har avvikande värden så diskuterar vi intaget och då är menstruationen jätteviktigt. Mats Börjesson

– Vi tar järnstatus på alla. Det är obligatoriska prover inför allsvenskan och internationell fotboll. Så fort någon har avvikande värden så diskuterar vi intaget och då är menstruationen jätteviktigt. Mens är viktigt.

Ligger fotbollen långt framme?

Han berättar också om möjligheten att lindra mensvärk med Tens, en metod för smärtlindring, som alternativ till värktabletter.

Poängen är det viktiga och det är rätt av Lotta att lyfta de här frågor. Mats Börjesson om Lotta Schelins önskemål

Fotbollsstjärnan Lotta Schelin är en av idrottsstjärnorna som är med och lyfter frågan om menstruation.

Hon har efterlyst diskussionen och tycker att ett enkelt sätt att komma en bit är att lägga bindor och tamponger i sjukvårdsväskan.

Det är Mats Börjesson mer tveksam till.

– Frågan är om det är sjukvårdsartikel, det tillhör väl hygienartiklar tycker vi. Vi har inte tandkräm heller. Men vi har till exempel nässpray och sådant som är medicinskt. Men poängen är det viktiga och det är rätt av Lotta att lyfta de här frågor, säger landslagsläkaren.