pressträff med sarah sjöström, simmare sverige inför sim-sm, glad, pressträff med sarah sjöström, simmare sverige inför sim-sm, glad,
"Mens är väl tabu att prata om", säger OS-guldmedaljören Sarah Sjöström. Foto: STEFAN JERREVÅNG

”Många ryggade och reagerade starkt”

Simstjärnan Sarah Sjöström välkomnar debatten om menstruation och idrott.
Och mensen behöver inte vara ett bekymmer, för OS-drottningen är det snarare tvärtom.
– Jag har nästan presterat bättre när jag har haft mens…, säger hon till Sportbladet.

Sarah Sjöströms fantastiska OS är ett starkt vackert minne för svenska idrottsälskare. Den svenska simmerskan satte prägel på spelen med sina tre medaljlopp.

Fu Yuanhui väckte uppmärksamhet på ett annat sätt.
Den kinesiska OS-simmaren förklarade efter fjärdeplatsen i medleystafetten att hon inte hade simmat tillräckligt bra på grund av menstruation.

Bra att någon vågade säga det. Det är väl tabu. Sarah Sjöström

Sarah Sjöström noterade kollegans oväntade förklaring. Hon gillade klippet hon såg från kinesisk tv, men tror att det väckte olika reaktioner.

– Jag tror att många ryggade och reagerade starkt. Det är inte så vanligt att man pratar om det så. Men det var nog bra att någon vågade säga det. Det är väl tabu, säger Sarah Sjöström.

Hon säger att hon själv aldrig tidigare talat med en journalist om mens, men hon tycker att det känns angeläget att lyfta ämnet och har svarat på Sportbladets enkät.

– Det är jätteviktigt. Det ska inte vara så att det är äckligt att prata om det, säger hon och påpekar att det är högst normalt.

– Det är bara varje månad liksom….

Den 23-åriga simmerskan berättar att det finns ett öppet klimat inom simlandslaget, främst mellan tjejerna.

– I simlandslaget pratar vi om det. Vi tjejer pratar ganska öppet om det, vi som tränar tillsammans talar om mensen som det vore vad som helst. Man skulle aldrig snacka om det med killarna, de skulle höja på ögonbrynen. Eller, vi kanske skulle kunna nämna det, säger hon.

Jag har nästan gjort några av de bästa loppet under mensen. Sarah Sjöström

I granskningen som Sportbladet gjort framkommer att sju av tio landslagsaktuella tjejer i 52 olika sporter anser att dagsformen påverkas.
Sarah Sjöström håller med om att dagsformen kan ändras, men för hennes egen del har det ofta handlat om en god förändring.

Världsstjärnan kan till och med simma bättre under menstruation.

– Jag har nästan gjort några av de bästa loppet under mensen, säger Sarah Sjöström.

Kan du förklara varför?

– Det är mer att jag är extra känslosam, jag tror att det är mer hormoner. Men jag vet inte hur det funkar, det är mer en känsla som jag har haft. Jag har i alla fall inbillat mig att det är så.

Med den erfarenheten har Sarah Sjöström slutat att styra menstruationen, som man kan göra med p-piller.

– Den kommer när det kommer, just på grund av att det inte påverkat min prestation så gör det inget. Det är snarare jobbigare när jag försöker styra den, säger hon.

Vi som är med i SOK har hjälp, men jag förstår att det är många idrottare som inte har det så. Sarah Sjöström
os 2016 i rio. simning, sarah sjöström, simmare sverige, med sina tre medaljer. tävling action os 2016 i rio. simning, sarah sjöström, simmare sverige, med sina tre medaljer. tävling action
Sarah Sjöström ingår i SOK:s topp- och talanggrupp och har möjlighet att få mer hjälp än många andra idrottare. Foto: PETER WIXTRÖM

Sarah Sjöström tillhör, tack vare sina resultat och sin kapacitet, en prioriterad grupp. Via SOK kan hon och andra som ingår i SOK:s topp- och talanggrupper få hjälp av en gynekolog, Angelica Lindén Hirschberg, som finns i resursteamet.

– Vi som är med i SOK har hjälp av Angelica och man kan höra av sig när som helst. Det är ett av stöden vi får, man kan alltid kontakta läkare och gynekolog. Man tar det för givet, men jag förstår att det är många idrottare som inte har det så, säger Sarah Sjöström.

Simning är ganska avskalat. Du är aldrig orolig för att det ska synas att du har mens?

– Ja, det kan ju oroa en ibland… Men det var mer när man var yngre, jag känner mig lite mer säker på mig själv nu. Det kan vara jobbigt, men nej – jag har nog aldrig tyckt att det varit jobbigt, säger Sarah Sjöström.