70 % av idrottarna: Vår form påverkas

Sju av tio svenska landslagsaktuella kvinnor känner att deras dagsform påverkas under menstruation.
Hela 73 procent tycker att de har för lite kunskap om den här delen av kvinnlig fysiologi och hälften upplever att de inte kan tala med sina tränare och ledare om hur mensen påverkar deras idrottande.
Stjärnorna Charlotte Kalla och Lotta Schelin är två av 301 idrottskvinnor som svarat på frågor kring menstruation, p-piller och graviditet i Sportbladets unika granskning.
– Jag tycker att det är superviktigt att det här ämnet kommer upp till diskussion, säger skidstjärnan Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla, Lotta Schelin, Nilla Fischer och Anna Holmlund.

Fotbollsstjärnan Lotta Schelin gläntade på dörren till ett tabubelagt område när hon nyligen lyfte frågan om menstruation.

Sportbladet tar klivet vidare och slår upp dörren på vid gavel.

Vi gör det med hjälp av 301 av Sveriges landslagstjejer. De kommer från 52 olika idrotter, några av dem är världsstjärnor med OS-medaljer hemma i prisskåpet, andra sliter för att kunna livnära sig på sin sport och flera är unga idrottskvinnor på väg upp i karriären.

Alla har de en sak gemensamt.

De är kvinnor.

För merparten av dem innebär det en idrottsvardag med menstruation och preventivmedel.

Vilken påverkan PMS-besvär och krångel med p-piller kan ge är det i regel tyst om inom svensk idrott och kunskapen är liten.

Cecilia Fridén och Magnus Hagmar.

Sportbladets frågeformulär har utformats tillsammans med Cecilia Fridén, leg sjukgymnast och docent på sektionen för fysioterapi på Karolinska Institutet samt Karolinska universitetsjukhuset och Magnus Hagmar, medicine doktor och överläkare på Kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus. Det är en journalistisk undersökning och inte en vetenskaplig studie.

Frågeställningarna kring menstruation, preventivmedel och graviditet har skickats ut till 756 kvinnor på landslagsnivå. 301 av dem har svarat, vilket anses som en hög svarsfrekvens.

Och vad säger de?

Ett tydligt svar är att de känner sig påverkade. Sju av tio kvinnor i granskningen uppger att de känner att dagsformen ändras i samband med menstruation, ändå finns det inga tydliga svar inom forskningen som pekar på att mens påverkar prestationen.

Det är skillnad från gång till gång. Ibland har man mycket problem, men minst de två första dagarna så händer det saker med kroppen Lotta Schelin

Men merparten av Sveriges elitidrottande kvinnor känner problem i samband med mens.

– Det är skillnad från gång till gång. Ibland har man mycket problem, men minst de två första dagarna så händer det saker med kroppen, säger Rosengårdsspelaren Lotta Schelin som jämför känslan med att vara sjuk.

– Det påverkar en kroppsligt hur man mår och hur man känner. Jag har inte känt rent att min prestation försämras, men man får lägga energi på att ta hand om sin kropp på ett annat sätt.

När vi frågar om hon tror att det har påverkat hennes insats i någon match funderar hon, skakar på huvudet men säger sedan undrande.

– Kanske. Jag var skitdålig i den matchen. Det var mot Frankrike under OS 2012. Jag hade mens. Men jag vet inte…

Jag känner mig tung, man är lite mossig och slö och har inte samma energinivå som annars. Fysiskt känner jag att det krävs mycket mer av mig för att kunna prestera på topp. Nilla Fischer

Hennes landslagskollega Nilla Fischer, mittback i tyska Wolfsburg, tycker också att hon känner av mensen, dock utan stora problem.

– Jag känner mig tung, man är lite mossig och slö och har inte samma energinivå som annars. Fysiskt känner jag att det krävs mycket mer av mig för att kunna prestera på topp. Det kanske inte är en skillnad fysiskt, men känslan är sådan, säger hon,

Lotta Schelin och Nilla Fischer är två av stjärnorna som vill vara med och lyfta frågan om menstruation.

Skidstjärnan Charlotte Kalla är en annan.

– Superviktigt. Det finns så mycket funderingar. Inte bara att det finns en tabustämpel kring det utan att det finns så många som skulle behöva lite vägledning . Det finns mycket erfarenhet, men man skulle kunna kanalisera det bättre. En grej är att bara börja prata om det så unga personer kan få råd om hur det påverkar prestationen, säger hon.

Du tycker inte att vi talar tillräckligt om menstruation?

–  Nej, jag tycker inte det.

Det behöver inte vara så tabubelagt. PMS är lite som att vara förkyld. Anna Holmlund

Skicrossåkaren Anna Holmlund tycker också att det är dags att frågorna lyfts och pekar på inställningen.

– Det är självklart bra att ta upp frågorna för diskussion. Sen tror jag att det handlar mer om vilken attityd man har, det behöver inte vara så tabubelagt. PMS är lite som att vara förkyld, säger Anna Holmlund.

Sen kan det finnas komplicerade fall. Bowlaren Nina Flack lider av sjukdomen endometrios och det tog många år innan hon fick rätt vård.

– Från idrotten fick jag ingen hjälp, säger hon.

***

Ska man se på den inverkan menstruationen har på de svenska landslagstjejerna i form av utebliven träningstid så har knappt en tredjedel ställt in träning på grund av problem relaterade till menstruation, majoriteten vid enstaka tillfällen och några av tjejerna flera gånger.

När det kommer till tävlingar och matcher däremot så kör man.

Ett faktum som får Magnus Hagmar, överläkare på Kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus, att reagera.

– Jag tänker så här: hur många kör en tävling trots att de har besvär, eftersom man ställer in träningar i så hög grad. Och hur påverkas prestationen. Det vet man inte, men man kan spekulera i att det åtminstone är obehagligt att bita sig igenom en tävling trots besvär, säger Magnus Hagmar.

Lotta Schelin tror helt enkelt att man gör just det; biter ihop.

– Man vill inte skylla på något, säger hon.

I undersökningen framgår också att omkring 35 procent har varit utan sin menstruation på grund av sin träning. Att mensen gör uppehåll kan bero på en rad olika faktorer. Man hänvisar ofta inom idrotten till för hård träning, Det behöver inte alltid vara så, men det kan absolut bero på hård träning framförallt i kombination med för lågt energiintag.

Mensen är ett kvitto på att allt står rätt till i kroppen.

Min menscykel är lättrubbad och blir det ändringar då vilar jag. Mensen hjälper mig att ligga precis på gränsen. Lisa Risby

Landslagsorienteraren Lisa Risby har varit utan mens, men uppskattar nu att den kommer regelbundet.

– Min mens är viktig för mig. Det har blivit min hjälp att träna rätt, äta och vila rätt. Jag har varit väldigt övertränad och det fanns en period när jag mådde psykiskt dåligt.  När man ligger på gränsen är det svårt att veta när man går över eller är under gränsen. Min menscykel är lättrubbad och blir det ändringar då vilar jag. Mensen hjälper mig att ligga precis på gränsen, säger Lisa Risby.