#mensendå. menstruationens påverkan på dagsformen för idrottare. mens #mensendå. menstruationens påverkan på dagsformen för idrottare. mens

”Blir ekonomisk bestraffning”

Förra året kritiserade friidrottsstjärnan Susanna Kallur sponsorer som sviker när idrottande kvinnor väntar barn.
Nu berättar en stor landslagsstjärna anonymt för Sportbladet om oron för att bli av med sponsoravtal vid eventuell graviditet.
– Det blir som en ekonomisk bestraffning, säger hon.

Den 27 november 2015 riktade friidrottsstjärnan Susanna Kallur stark kritik mot sponsorer, som hon ansåg särbehandlar idrottskvinnor som ska bli föräldrar. Hon gjorde det i tv-programmet Skavlan.

– Man behandlar det rentav som ett dopningsbrott. Så krasst känns det. Det händer inte om en kille ska bli pappa, sa Sanna Kallur.

susanna kallur sanna, friidrottare sverige löpare, håller presskonferens inför comebacken susanna kallur sanna, friidrottare sverige löpare, håller presskonferens inför comebacken
Susanna Kallur miste sponsorer när hon blev gravid. Foto: PONTUS ORRE

Häcklöperskan berättade om egna sponsoravtal som brutits när hon själv blev mamma 2013.

– Jag har för mig att jag haft sådana inskrivet i mina kontrakt, att de haft rätt att avbryta vid graviditet, och det står ju inte i en killes kontrakt, sa hon under intervjun.

Reaktionerna på hennes berättelse blev starka.

För somliga har informationen blivit en väckarklocka.

I mitt nuvarande sponsorkontrakt står det att jag måste delta på ett visst antal tävlingstillfällen per år. Jag får inte vara skadad eller frånvarande mer än ett halvår. Då kan det brytas. Det innebär att det skulle kunnas brytas vid graviditet. Anonym idrottsstjärna

Sportbladet har blivit kontaktad av en stjärna i en stor folkkär sport. Hon vill vara anonym, delvis för att inte riskera att bli av med sitt pågående personliga sponsoravtal som innebär en betydande inkomst

Men hon vill att fler idrottskvinnor med pågående avtal eller som ska skriva nya avtal är på sin vakt.

– I mitt nuvarande sponsorkontrakt står det att jag måste delta på ett visst antal tävlingstillfällen per år. Jag får inte vara skadad eller frånvarande mer än ett halvår. Då kan det brytas. Det innebär att det skulle kunnas brytas vid graviditet, säger hon,

– Jag har inte varit inne på barnfrågan tidigare, men reagerade när jag läste om Kallur, innan det har jag inte tittat efter i mina kontrakt. Jag blev jäkligt förvånad på ett negativt sätt. För det första för att graviditet är naturligt, det är väl nästan så att alla vill bilda familj. Att som sponsor för en sådan stor idrottsprofil inte välja att stötta det är märkligt.

I Sportbladets granskning framgår att drygt tre procent har en slags graviditetsklausul i sina kontrakt. Siffran är låg, men det förekommer. Dessutom är 15 procent osäkra på hur det ser ut.

– Det här är något som svensk damidrott har att jobba med. Inom många andra yrken finns det möjlighet att vara mammaledig med ersättning men idrotten är sällan sådan. Det är ytterligare en ojämlikhetsfaktor. Det blir som en ekonomisk bestraffning.

I Sportbladets granskning om menstruation, preventivmedel och graviditet inom svensk idrott visade det sig att det att många kvinnor fortfarande tycker att det är svårt att tala om graviditet. Detta trots att flera stjärnor som Sanna Kallur och skidåkaren Maria Rydqvist har varit förebilder och visat att det går att kombinera idrott på världsnivå med föräldrarskap.

Landslagsstjärnan som Sportbladet talat med säger att hon under ungdomsåren inte talade med ledare och tränare om menstruation och vad det kan innebära för prestationen. Det är inte heller någon under senare år lyft frågan kring graviditet och vad det skulle innebära för hennes idrottande.