151003  i kvalmatchen till div. 1 för damer mellan FC Hessleholm och Färjestaden i Hässleholm 3 oktober 2015.
Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN  / kod LM / 64816 151003  i kvalmatchen till div. 1 för damer mellan FC Hessleholm och Färjestaden i Hässleholm 3 oktober 2015.
Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN  / kod LM / 64816
Frida och Matilda Lundblad ligger bakom Urinkollen – en medicinsk tjänst på nätet. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: BILDBYRÅN

Startade nättjänst: ”Så hjälper jag aktiva”

Frida Lundblad har spelat en SM-final med urinvägsinfektion och det hände att hon under sin elitkarriär som fotbollsspelare ljög för sina tränare om anledningen till missade träningar.
Nu har hon och hustrun Matilda Lundblad, läkare för Elfsborg och Kopparbergs Göteborg, startat Urinkollen som är en medicinsk tjänst på nätet.
Fuktiga, svettiga kläder är en riskfaktor för kvinnor som har lätt att drabbas för urinvägsinfektioner.

130907 Jitex Frida Höglund under fotbollsmatchen mellan Kopparbergs Göteborg och Jitex i Damallsvenskan den 7 september 2013 i Göteborg. 
Foto: Per Friske / BILDBYRÅN / Cop 109 130907 Jitex Frida Höglund under fotbollsmatchen mellan Kopparbergs Göteborg och Jitex i Damallsvenskan den 7 september 2013 i Göteborg. 
Foto: Per Friske / BILDBYRÅN / Cop 109
Frida Lundblad under sin tid i Jitex. Foto: BILDBYRÅN

Frida Lundblad, tidigare Höglund, har en lång karriär på elitnivå bakom sig i Jitex, Kopparbergs Göteborg och AIK.

Under sin aktiva tid brottades hon i perioder med återkommande urinvägsinfektioner.

– Jag kom i håg vi skulle spela inne-SM med Kopparbergs Göteborg, det var inför SM-finalen. Tror det kan varit 2003. Problem startade på vägen dit, det var skitjobbigt. Jag fick ta massa konstiga tabletter. Jag har spelat med urinvägsinfektioner ett par gånger och det var inte roligt. Jag vet inte vilken kapacitet man spelade på då egentligen, säger hon.

Ibland har det varit lättare att säga att man har ont i halsen. Inte för att jag skulle slippa frågor, utan för att de ska slippa känna att det blev genant. Frida Lundblad

Hon upplevde inte ett det fanns ett klimat där hon kunde tala med sina ledare om problemen.

Ibland använde hon nödlögner.

– Ibland har det varit lättare att säga att man har ont i halsen. Inte för att jag skulle slippa frågor, utan för att de ska slippa känna att det blev genant, berättar Frida Lundblad och fortsätter:

– Man har ofta haft manliga ledare och tränare. De klarade ofta inte av att tala om sådant här. Mens och urinvägsinfektion. Om det hade varit herrlag så hade man haft tillgång till medicinska team dagligen. Tjejerna har inte de resurserna, de har inte det så enkelt utan då är det ofta läkare på matchdagen, säger Frida.

De återkommande läkarbesöken på vårdcentralen tog tid och den insikten har funnits med i bildandet av Urinkollen.

Det är tråkigt att sitta och vänta på en vårdcentral istället för att träna eller jobba. Frida Lundblad

När hon och hustrun Matilda, som arbetar som läkare för Elfsborg och Kopparbergs Göteborg, valde att starta ett gemensamt projekt föll valet på ett digitalt diagnosverktyg där kvinnor snabbt kan få diagnos, rådgivning och behandling.

– Det är tråkigt att sitta och vänta på en vårdcentral istället för att träna eller jobba, säger Frida Lundblad.

Matilda Lundblad, läkare. Foto: BILDBYRÅN

Ambitionen är att rikta sig brett, men i målgruppen finns idrottskvinnor.

– Ja absolut, män kan vi inte hjälpa på det här sättet. Men kvinnorna. De kan snabbt få hjälp och behöver inte ringa till vårdcentral utan kanske hinner till träningen istället. På samma sätt hjälper jag de spelare som jag har haft i klubblag, säger Matilda Lundblad som pekar på en riskfaktor för idrottande tjejer.

– Om man är blöt in på kroppen, som när man svettas mycket vid träning eller om man är utomlands och tränar när det är varmt så finns det en ökad risk, säger Matilda Lundblad.

Jag frågar de alltid om de har regelbunden mens till exempel, om de inte har det så uppmanar dem till träffa gynekolog. Matlida Lundblad

I sin roll som läkare för Kopparbergs Göteborg tar Matilda Lundblad det som en naturlig del att tala med spelarna om menstruation och kvinnorelaterade problem.

– Jag frågar de alltid om de har regelbunden mens till exempel, om de inte har det så uppmanar dem till träffa gynekolog. Sådana bitar tycker jag är viktiga, säger Matilda Lundblad.

Hon bollar också frågan kring menstruationsrelaterade problem med Uefa:s medicinska kommitté och ser ett ökat intresse för studier i framtiden.

– Jag bollar det kontinuerligt, säger hon.