”Bra granskning – är viktigt att belysa”

Idrotts-Sverige hyllar Sportbladets granskning av hur elitidrottare påverkas av menstruationen.
– Det är viktigt att belysa kvinnors förutsättningar inom idrotten, säger idrottsminister Gabriel Wikström.

ALLA DELARNA I GRANSKNINGEN – KLICKA HÄR!

Sedan i fredags har Sportbladet redovisat resultatet av en omfattande granskning och publicerat tillhörande reportage och nyhetsartiklar. Sarah Sjöström och 300 andra svenska idrottskvinnor har pratat om mensproblem och hjälpt till att lyfta en fråga som aldrig tidigare tagits på blodigt allvar.

gabriel wikström, politiker (s) sverige folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, gabriel wikström, politiker (s) sverige folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister,
Idrottsminister Gabriel Wikström tycker det är viktigt att belysa kvinnors förutsättningar inom idrotten. Foto: CAROLINA BYRMO

Redan under premiärdagen hyllades det omfattande arbetet av landets folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.

”Sjukt att mens fortfarande är tabubelagt. Därför bra att idrottsprofiler lyfter frågan. #mensendå” skrev Gabriel Wikström på Twitter.

Jag tycker granskningen är bra. Det är en relevant men också tabubelagd fråga ni lyfter. Det är viktigt att belysa kvinnors förutsättningar inom idrotten. Gabriel Wikström, idrottsminister

Han har inte ändrat uppfattning sedan dess.

– Jag tycker granskningen är bra. Det är en relevant men också tabubelagd fråga ni lyfter. Det är viktigt att belysa kvinnors förutsättningar inom idrotten. Det bidrar till en ökad förståelse och skapar därmed förutsättningar för ökad jämställdhet, säger Gabriel Wikström.

Är du förvånad över resultatet, att 70 procent av de tillfrågade upplever att prestationen påverkas av menstruationen och att de flesta ledare anses okunniga på området?

– Eftersom mens är ett tabubelagt ämne så är jag inte förvånad över att kunskapsnivån uppfattas som låg.

I samtalen med idrottsrörelsen driver jag frågan om ökad jämställdhet. Där är frågor om kvinnligt idrottande en självklar del. Gabriel Wikström

Hur kan svensk idrott gå vidare med de här frågorna?

– Att belysa och prata om frågorna är ett bra första steg. Men därefter måste man ta nästa steg i form av utbildning och kunskapshöjande insatser. Idrotten är en del av samhället och påverkas därmed av de ojämställda strukturerna. Detta måste vi tala mer om.

Vad kan du göra för att driva frågorna vidare?

– I samtalen med idrottsrörelsen driver jag frågan om ökad jämställdhet. Där är frågor om kvinnligt idrottande en självklar del, säger Gabriel Wikström.