ett nytt case i vår serie om idrottskvinnor och mens. bowlaren nina flack 
som 
får knivhuggsmärtor i magen pga endometrios.. ett nytt case i vår serie om idrottskvinnor och mens. bowlaren nina flack 
som 
får knivhuggsmärtor i magen pga endometrios..

”Som två knivar i underlivet”

Hon har varit utsedd till världens bästa bowlare, hon vann EM-guld i somras och siktar på ett nytt VM.
Men karriären har varit smärtsam och på sitt sätt ensam.
Bowlaren Nina Flack lider av kvinnosjukdomen endometrios och hoppas att andra idrottskvinnor med liknande problem ska möta ett mildare klimat än vad hon själv har gjort.
– Jag har aldrig fått någon hjälp av min idrott, säger hon.

Resan hem från sjukhuset i Stockholm januarikvällen 2009 gjordes i baksätet av dåvarande förbundskapten Christel Carlssons bil.
Nina Flack låg ihopkrupen med magsmärtor.

Även hjärtat värkte. Hon hade missat finalerna (en mot kvinnor och en mot män) i Super-Six-touren med 40 000 kronor i potten och motgången sved samtidigt som oron över magproblematiken gnagde inombords.

Det nya sjukhusbesöket gav inga besked om vad som var fel.

ett nytt case i vår serie om idrottskvinnor och mens. bowlaren nina flack 
som 
får knivhuggsmärtor i magen pga endometrios.. ett nytt case i vår serie om idrottskvinnor och mens. bowlaren nina flack 
som 
får knivhuggsmärtor i magen pga endometrios..
Nina Flack. Foto: ANDERS DEROS

Röntgenundersökningen någon månad tidigare hade inte heller visat något.

– Det var jättetråkigt, det var tävlingar som jag hade kvalat in till. Men en timma före tävlingen skulle jag gå på toaletten när jag kände att jag fick så ont i magen, säger hon.

Jag svimmade av och när jag vaknade till hade jag jätteont och kunde inte röra mig. Nina Flack

Hon beskriver smärtorna som kramper.

– Det känns som om man sticker upp två knivar i underlivet och sen sitter de där. Man kan inte röra sig, säger Nina Flack.

Sjukhusbesöket 2009 var det femte på två år. Problem med ständig mens och regelbundna smärtor hade eskalerat.

Första gången som Nina Flack drabbades av de plötsliga magsmärtorna var bara dagar före VM 2007.

Attacken kom när Nina var i bowlinghallen i Kinna, som hon driver.

– Jag var hemma i hallen och jobbade och fick plötsligt jättekramper. Jag svimmade av och när jag vaknade till hade jag jätteont och kunde inte röra mig. Jag åkte till Borås lasarett i ambulans. Jag fick ligga där i fyra dygn och två dagar efter att jag kom hem skulle vi åka på VM i Mexiko.

FAKTA
DET ÄR ENDOMENTRIOS
Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Livmoderslemhinna på andra ställen än i livmodern orsakar ofta inflammation. Inflammationen kan leda till smärta och ibland till att det bildas ärrvävnad och sammanväxningar. Källa: Vårdguiden

Hon blev avrådd från att göra den långa resan, men det fanns inte i Ninas tankar.

– Jag skulle ju spela VM, säger hon.

Under VM hade hon inga problem, men väl hemma igen gick det bara någon vecka innan kramperna återkom.

Men det var först efter händelsen i Stockholm som Nina Flack fick en ledtråd som skulle hjälpa henne att nysta upp knuten.

Till slut gick det så långt att jag trodde att jag inbillade mig. Många sa ”de har inte hittat något fel på dig va?” Nina om ovissheten

En knut som blivit så hård att den satt mentala spår.

– Till slut gick det så långt att jag trodde att jag inbillade mig. Många sa ”de har inte hittat något fel på dig va?”. De hade man ju inte, fast det gjorde jätteont ibland. Jag sa till min mamma att det kändes som att folk trodde att jag inbillade mig. Det var jobbigt, berättar Nina Flack som slet med ovissheten.

– Jag visste att det kunde hända när som helst. Det kunde komma på tre sekunder. Är det milt kan det sitta i en minut, men ofta varade det en timma.

ett nytt case i vår serie om idrottskvinnor och mens. bowlaren nina flack 
som 
får knivhuggsmärtor i magen pga endometrios.. ett nytt case i vår serie om idrottskvinnor och mens. bowlaren nina flack 
som 
får knivhuggsmärtor i magen pga endometrios..
Nina Flack fick hjälp från oväntat håll. Foto: ANDERS DEROS

Ledtråden som satte Nina Flack på rätt spår kom från en person som hade jobbat med ett fotbollslag i Borås.

– Han ringde och frågade om jag hade kollat något som hette endometrios. Det hade jag hört talas om men aldrig kollat upp men nu kunde jag föreslå det själv för läkarna, att det kanske handlade om endometrios.

Innan Nina Flack till slut fick sin diagnos mötte hon läkare som skrattade henne i ansiktet.

Jag har opererat foten två gånger och då har jag haft jättemycket kontakt med förbundet. Detta är mer som en känslig grej. Man talar inte om det. Om avsaknaden av stöd från idrotten

Idrotten har hon inte heller fått stöd från.

– Jag har opererat foten två gånger och då har jag haft jättemycket kontakt med förbundet. Detta är mer som en känslig grej. Man talar inte om det, det känns som att det är mitt problem. Samtidigt är det en skada likaväl som en fotskada, säger Nina Flack.

Den enda som lyft frågan är Christel Carlsson, som skjutsade Nina från sjukhusbesöket i Stockholm.

– Hon är en god vän privat till mig även nu. Men det var mer hon som privatperson som frågade, förbundet hörde aldrig av sig och frågade hur jag mådde, säger Nina Flack.

Vi ses i bowlinghallen i Partille Arena. Det är en supermodern anläggning och Nina Flacks hemmaplan i elitserien med Team X-Calibur BK.

joline persson-planefors och nina flack. em-guld bowling. joline persson-planefors och nina flack. em-guld bowling.
Nina Flack tog EM-guld i år tillsammans med Joline Persson-Planefors. Foto: SVENSKA BOWLINGFÖRBUNDET

30-åringen, som vann i somras EM-guld i dubbel och tog individuell medalj, har genomgått två titthålsoperationer sedan diagnosen fastställdes. Under dessa har man rensat från cystor och sammanvuxen vävnad. Nu är sjukdomen – som innebär att personen drabbas av att livmoderslemhinna växer på andra ställen än inuti livmodern vilket kan leda till smärtsamma inflammationer, sammanväxningar och ärrbildning – under kontroll och Nina Flack har starka värktabletter att ta ifall kramperna slår till.

– Jag har lärt mig att leva med smärta. Jag har starka morfintabletter men tar jag dem så kan jag inte tävla på två veckor. Men vill ju inte åka dit för dopning… De har sagt att de kanske måste göra en ny operation för att se hur det ser ut, säger hon.

Alla blir tysta när det kommer på tal. Även bland tjejer är det så. Nina Flack

Bowlaren är en av 301 idrottskvinnor på elitnivå som har svarat på Sportbladets enkät gällande frågor kring menstruation, preventivmedel och graviditet. Hon har länge efterlyst en större debatt kring mensrelaterade problem. Hon är själv aktiv på en Facebook-grupp för kvinnor som drabbats av endometrios.

Nina Flack ha själv varit öppen med sina problem.

Men ändå har det varit tyst i hennes idrottsliga närhet.

– Alla blir tysta när det kommer på tal. Även bland tjejer är det så, man blir bara tyst. För mig är det okej att tala om det men jag tror att folk tycker att det är känsligt, säger Nina Flack.

Hon berättar för att hjälpa andra unga kvinnor. Enligt Vårdguiden har var tioende svensk menstruerande kvinna endometrios.

Det lär finnas fler inom idrotten som i tysthet lider av samma problem.