”Började blöda och fick problem”

 Humöret svängde på grund av p-piller, kopparspiralen gav henne smärtor.
Till slut valde triathleten Emma Graaf att avstå preventivmedel helt och kraften för den tunga träningen återvände.
– Jag ville testa helt hormonfritt och spiralfritt och jag mår jättebra i dag. Det är lite oroväckande att stoppa i sig hormoner, säger Emma Graaf.

Det råder en stillhet kring Lugnet i Falun. När vi träffar Emma Graaf för första gången är det under en vårkväll och hon är på väg tillbaka efter en skada.

Hon springer korta intervaller på löparbanan.

Området andas idrott.

#mensendå. menstruationens påverkan på dagsformen för idrottare.  foto : anna tärnhuvud : emma graaf vid lugnet i falun, för ett kvinnoprojekt om menstruation för sportbladet.  till bildgruppen mensprojekt. #mensendå. menstruationens påverkan på dagsformen för idrottare.  foto : anna tärnhuvud : emma graaf vid lugnet i falun, för ett kvinnoprojekt om menstruation för sportbladet.  till bildgruppen mensprojekt.
Emma Graaf under ett av många träningspass på Lugnet i Falun. Foto: ANNA TÄRNHUVUD

Minnena av skid-VM 2015 fladdrar upp i huvudet och friidrottshallen för tankarna till en i detta läget OS-kämpande Sanna Kallur.

För Emma Graaf är anläggningen en bas. Men träningen som långdistans-triathlet bedrivs på fler håll och är krävande.

För att få ut maximalt av sitt upplägg gäller det att balansera rätt med kost, vila och belastning.

Jag blev grinig och kände inte igen min kropp. Emma Graaf

Det är en fördel att må bra och det har inte Emma Graaf alltid gjort även om hon är en positiv och glad tjej.

Hennes p-piller har ställt till det.

– Jag började och slutade flera gånger och förstod inte varför jag påverkades. Jag blev grinig och kände inte igen min kropp. Jag testade igen och kände direkt att det inte var bra. När jag använde P-piller kände jag att humöret var den största biverkningen. Jag hade stora humörsvängningar i samband med menstruation och mycket PMS, berättar hon.

Jag hade ätit p-piller ganska länge och kände att jag började må dåligt av dom. Emma Graaf

För två år sedan kände hon att det var läge att sluta med p-piller.

– Jag hade ätit p-piller ganska länge och kände att jag började må dåligt av dom. Mitt humör var väldigt svajigt, jag hade mycket PMS så jag ville testa ett hormonfritt alternativ, säger Emma Graaf.

#mensendå. menstruationens påverkan på dagsformen för idrottare.  foto : anna tärnhuvud : emma graaf, triathlon i falun. till mensprojekt för sporten med petra thoren.
till bildgruppen mensprojekt. #mensendå. menstruationens påverkan på dagsformen för idrottare.  foto : anna tärnhuvud : emma graaf, triathlon i falun. till mensprojekt för sporten med petra thoren.
till bildgruppen mensprojekt.
Emma Graaf har valt att avstå preventivmedel för att inte påverkas i sin satsning. Foto: ANNA TÄRNHUVUD

I december 2014 träffade hon en barnmorska som rekommenderade kopparspiral eftersom Emma Graaf var bestämd med att pröva ett preventivmedel som inte var hormonbaserat.

Det som kan vara ett bra alternativ för många, fungerade inte alls för Emma.

– Jag började jag blöda och fick problem. Det kändes som mensvärk.  Jag hade som menstruation i två veckor och sen två veckor utan. Sen PMS direkt. Det var kraftiga blödningar och jag kände att det gick inte att träna när det var så. Det var det sämsta tänkbara, säger hon.

Jag hade blödningar ofta och varannan vecka hade jag inte lust att träna. Emma Graaf

Biverkningarna påverkade hennes träningsvardag. Det var svårt att hålla den nivån som krävdes på passen.

Och lusten att underkasta sig hård belastning sviktade.

– Jag hade blödningar ofta och varannan vecka hade jag inte lust att träna. Det tog udden av glädjen och det sista bettet fanns inte där, säger hon.

Efter ytterligare en period av mixtrande med preventivmedel kom Emma Graaf fram till att hon inte längre ville använda sig av preventivmedel. I vintras skrev hon ett uppmärksammat blogginlägg om sina erfarenheter på CykelCity TriathlonTeam.

Ambitionen var att dela med sig av sina egna tankar och erfarenheter till andra idrottstjejer och de grabbar som var intresserade. Hon sökte själv svar på frågor.

#mensendå. menstruationens påverkan på dagsformen för idrottare.  foto : anna tärnhuvud : emma graaf, triathlon i falun. till mensprojekt för sporten med petra thoren.
till bildgruppen mensprojekt. #mensendå. menstruationens påverkan på dagsformen för idrottare.  foto : anna tärnhuvud : emma graaf, triathlon i falun. till mensprojekt för sporten med petra thoren.
till bildgruppen mensprojekt.
Emma efterlyser mer kunskap – såväl hos tränare som hos idrottarna själva. Foto: ANNA TÄRNHUVUD

Emma Graaf tror att det är vanligt att idrottande kvinnor har svårt att hitta rätt.

I en värld där detaljer är viktiga är menstruation och preventivmedel något man sällar talar om.

I Sportbladets granskning där 301 landslagstjejer svarat uppger 44,5 procent att de tagit hänsyn tills sitt idrottande när de valt preventivmedel.

foto : chjoha : magnus hagmar, överläkare, danderyds sjukhus. 
är en av två forskare i vårt projekt kring mens, 
preventivmedel. foto : chjoha : magnus hagmar, överläkare, danderyds sjukhus. 
är en av två forskare i vårt projekt kring mens, 
preventivmedel.
Magnus Hagmar. Foto: CHRISTIAN JOHANSSON

Magnus Hagmar, överläkare på Kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus, tror att antalet skulle kunna vara fler med ökad kunskap.

– Det är inte omöjligt att fler skulle ta hänsyn till idrottande vi val av preventivmetod om det rådde en större öppenhet och fanns bättre kunskap kring dessa frågor, säger han i en kommentar till resultatet i granskningen.

Emma Graaf menar också att många idrottstjejer vet för lite och ser man till de kvinnor som svarat på Sportbladets studie så är det 51,3 procent som upplever att de inte kan tala med sin tränare eller ledare om hur och om preventivmedel påverkar idrottandet.

– Jag tror att det är ganska vanligt eftersom det är svårt att få experthjälp. Det kan vara svårt att tala med sina tränare om det. Det är viktigt när under karriären också att man inte blir oönskat gravid, säger hon.

Vilka reaktioner fick du efter ditt blogginlägg?

– Jag tänkte att reaktionerna skulle bli åt hållet att det där borde jag hålla för mig själv. Men alla var väldigt positiva och jag fick personliga meddelanden av folk som berättade vad de hade testat och som gav råd.

Till skillnad mot Emma Graaf trivs många idrottande med kvinnor med just p-piller eftersom det finns en möjlighet att då styra sin menstruation. Däremot finns det väldigt få studier om hur p-piller påverkar prestationen.

Emma Graaf vet inte heller, men hon vet att hon mår bra nu.

I sommar kom hon i gång med tävlingssäsongen fint, men en förkylning påverkade prestationen i SM.

Efter en cykelkrasch har hon nu bestämt sig för att ladda om inför nästa säsong där målet är att tävla internationellt i Ironman.

Emma Graaf använder fortfarande inga preventivmedel.

Och det trivs hon med.

– Jag vill inte testa ett till preventivmedel. Alla idrottare känner sina kroppar så väl så jag tror att man känner när det inte är bra. Man är van vid att styra smärtor, säger Emma Graaf.