”Jag går sönder – går inte att reparera skelettet”
VM-orienteraren får frakturer: Kan bero på utebliven menstruation
Lena Eliasson körde hårt under många år och belastningen blev till slut för tung för skelettet.
Nu kämpar landslagsorienteraren med återkommande frakturer.
Och tankarna finns där: hade hon inte ignorerat den uteblivna menstruationen i unga år kanske hon hade skonat sin kropp.
– Då kanske jag inte hade fått lida nu, säger hon.
När Lena Eliasson kom till skotska Invernes i slutet av juli förra året för orienterings-VM kände hon fortfarande av smärtan i foten som kommit under träning några veckor tidigare. Hon hade genomgått en magnetkameraundersökning och enligt resultatet var det inget fel på foten.
Men under kvalet till sprintloppet i VM blev smärtan så stor att hon tvingades bryta.
– Vi hade ju gjort en röntgen och trodde att det var en inflammation. Men smärtan försvann aldrig och jag förstod att det var något värre, säger Lena Eliasson.
Det visade sig vara en fraktur på tredje mellanfotsbenet. Skadan tvingade Lena Eliasson att tacka nej till friidrotts-VM, där hon skulle springa maraton.
Skelettet är svagt och det kan delvis bero på utebliven menstruation. Jag får lida för det nu, det jag inte visste då. Lena Eliasson
Nu ett drygt år senare handlar utmaningarna om att bli hel. Elitidrott kan Lena Eliasson inte ägna sig åt för tillfället. Fötterna säger stopp och Lena Eliasson, 35 år, har svårt att ens vara med på friluftsdagarna på skolan i Borlänge där hon arbetar som lärare.
Det är tungt för en landslagstjej som vunnit EM-guld i stafett och tagit flera individuella mästerskapsmedaljer.
– Jag kan inte promenera längre sträckor i en rehabiliteringsperiod. Det är svårt när man sprungit VM och inte ens kunna vara med här i skolan, säger hon.
Skadeproblematiken har fortsatt och det rör sig om återkommande frakturer.
– Jag har haft en skelettpåverkan. Jag håller på med en belastande idrott och har dessutom satsat på maraton. Skelettet är svagt och det kan delvis bero på utebliven menstruation. Jag får lida för det nu, det jag inte visste då, säger Lena Eliasson.
Det hon inte visste då, under tiden på idrottsgymnasiet i Huskvarna, var hur viktig uppbyggnaden av skelettet är under puberteten och om det inte sker till fullo, bland annat på grund av för långt energiintag, finns det en risk att kvinnan senare i livet drabbas av benskörhet. Den uteblivna mensen kan då vara ett tecken på att något är fel.
***
Lena Eliasson var utan sin menstruation under långa perioder. Hon fick dessutom mens sent.
– I mitt fall är jag ganska säker på att det är en skelettpåverkan som skett. De senaste åren har jag belastat mindre, kosten har varit bra och jag har försökt att fixa allt. Ändå kommer förslitningarna, säger hon med en suck.
– Jag har gått upp i vikt och kroppen känns stabil. Men jag går fortfarande sönder. Det går inte att reparera skelettet, eller det kan gå men det är lång process.
Jag går fortfarande sönder. Det går inte att reparera skelettet. Lena Eliasson om sina problem
Med blicken i backspegeln inser hon att varningssignalerna fanns där, men det fanns också en ärftlig aspekt att ta hänsyn till, så menstruationen hade troligtvis ändå varit oregelbunden.
– När man tittar tillbaka är det lätt att förstå att blödningarna är bra för skelettet. Så långa perioder utan regelbunden menstruation är troligen tufft, säger Lena Eliasson.
– Visst hade det varit bra om jag hade känt till det under min gymnasietid. En tjej ska kanske gå igenom obligatoriska tester i den åldern? Min erfarenhet är dock tyvärr att det inte är något som du talar om, säger Lena.
Hon gjorde det inte själv. Aningen orolig för att det skulle bli diskussioner om att hon fick i sig för lite mat. Samtidigt var det ganska smidigt och praktiskt att vara utan mens, speciellt vid viktiga tävlingar.
– Jag tror för min del att det fanns en rädsla. Rädsla och okunskap. Jag ville undvika diskussion. Jag hade en ätstörningsproblematik när jag var 14-15 och ville inte påpeka att jag hade en förskjutning av menstruation, säger Lena Eliasson.
Det går aldrig att säga att om hon hade fått hjälp med den uteblivna mensen så hade allting varit bra nu.
Det går aldrig heller att helt bortse från tanken att det skulle kunna vara så.
Lena Eliasson tycker att forskaren Petra Lundströms förslag om barnmorskor på alla riksidrottsgymnasier låter bra.
– Det tror jag är en jättebra idé. Jag har funderat på vad som skulle kunna ha gjort att jag hade tänkt annorlunda. Kanske en tydlig information om hur man tar kontakt. Man kanske kan se det som ett naturligt led i sin idrottssatsning. Att det finns en regelbunden kontroll, så det inte blir konstigt, säger hon.
Ekvationen har inte gått ihop. Mina skador kom sent, även om jag förstått och gjort en hel del förändringar så är det en stor frustration. Vissa saker kan jag inte justera. Lena Eliasson
För Lena Eliasson handlar det nu om att hitta rätt i vardagen och får ordning på sina återkommande frakturer.
– Jag tror att jag har gjort många pass som varit nedslitande och ihop med övrigt i livet har totalbelastningen varit för hög. Ekvationen har inte gått ihop. Mina skador kom sent, även om jag förstått och gjort en hel del förändringar så är det en stor frustration. Vissa saker kan jag inte justera, säger Lena Eliasson.