”Ökar nästan ett kilo under menstruation”
Det kan vara svårt att hålla vikten rätt inför tävlingsstart.
För Angelica Brage är det extra svårt när mensen är i antågande.
– Jag ökar nästan ett kilo i vätska under menstruation, säger styrkelyftaren.
Nu efterlyser hon mildare svenska regler kring viktklasserna för unga kvinnor.
Angelica Brage, 29, är van vid att lyfta tungt. Hon har VM-, EM- och SM-medaljer med sig i ryggen och siktet på ännu ett världsmästerskap senare i höst om inte axelskadan sätter stopp.
Men trots rutinen känns skivstången tyngre än normalt vissa dagar, under menstruation.
– Jag känner mig inte lika stark då, säger hon.
En ännu större utmaning i samband med menstruationen är att hålla vikten i de fall hon ska tävla.
Närmar jag mig tävling och ska tävla veckan före mens måste jag göra på ett annat sätt, som jag inte skulle göra i normala fall. Angelica Brage
Under perioden samlar Angelica på sig vätska, hon svullnar och att hålla rätt vikt inför en tävling kan vara en utmaning. Då handlar det om att manipulera kroppen för att klara av att väga in i sin viktklass.
– Närmar jag mig tävling och ska tävla veckan före mens måste jag göra på ett annat sätt, som jag inte skulle göra i normala fall. Jag får bland annat minska kolhydratintaget för att driva vätska, säger hon.
Hon har både erfarenhet och kunskap om hur det går att påverka kroppen på ett så skonsamt sätt som möjligt.
Så Angelica klagar inte.
Men hon värnar om de yngre. De som känner stress bara över att väga in och som inte vet hur menstruationen kan påverka dem från anmälningstiden fram till ett DM eller ett SM.
För medan man vid en internationell tävling kan ändra viktklass till 21 dagar före start, sätter man i nationella tävlingar sin definitiva viktklass fyra till sex veckor före tävling.
Reglerna är gjorda så för att ge arrangörerna större utrymme för att smart få struktur på sin tävling.
Jag har lyft den med förbundet men det är lite av ett gubbvälde. Många förbund är manligt styrda. Angelica Brage
Men för tjejerna (killar kan också ha svårt att hålla rätt viktklass) hade det varit bättre om möjligheten fanns att ändra, tycker Angelica Brage.
– För ett par år sedan bestämdes det att det ska vara fast klassanmälan till varje tävling. Jag har ifrågasatt förbundet för det. Jag tycker att det finns en större aspekt att ta hänsyn till; när du är yngre och precis har fått din mens. Drar man på sig mycket vätska ska man inte behöva planera och manipulera inför en tävling och känna den stressen, säger Angelica Brage.
Linköpingstjejen, som flyttade till Piteå, tycker att responsen uteblivit.
– Jag har lyft den med förbundet men det är lite av ett gubbvälde. Många förbund är manligt styrda. Jag förstår inte att man accepterar och nonchalerar dessa frågor. De menar att det är högst orimligt att man kan variera i vikt. Ett kilo eller mer, säger hon.
Men kanske det kan bli ändring nu?
När Sportbladet talar med Robert Ericsson, sportchef på Svenska styrkelyftförbundet, är mottagandet positivt.
Det finns exempel på tjejer med mens som har ”vätskat på sig” och svårt att hålla den vikt de ska komma in i. Robert Ericsson
Han berättar att det finns en problematik kring viktklasserna och att det regelbundet händer att kvinnliga styrkelyftare lämnar återbud för de inte klarar av gränserna på grund av menstruation.
– Jag tycker att det är ett relevant påstående. Det finns exempel på tjejer med mens som har ”vätskat på sig” och svårt att hålla den vikt de ska komma in i. Men man får ta detta rätt väg. Som ett förslag till vår tävlingskommitté eller lyfta det som en motion på årsmötet, säger han.
Angelica Brage tycker att det är viktigt att få till en ändring.
Hon jobbar vid sidan av sin idrott med träningsbranschen och vill påverka unga till ett hälsosamt idrottande.
Då är bantande inför en viktklass inte rätta vägen.