SOK:s expert: Råden till dig som har problem
Utebliven menstruation kan vara tecken på att allt inte står rätt till.
Angelica Lindén Hirschberg, som är gynekolog och professor vid Karolinska Universitetssjukhuset, arbetar med SOK:s topp- och talanggrupper, uppmanar svenska idrottskvinnor att söka hjälp om det sker.
– En mensstörning är alltid viktig att utreda, säger Angelica Lindén Hirschberg.
I samband med Sportbladets granskning av hur svenska idrottskvinnor ser på frågor kring menstruation, preventivmedel och graviditet har flera av de stora stjärnorna – som simmerskan Sarah Sjöström och skicrossåkaren Anna Holmlund – berättat om det stöd de har via SOK (Sveriges olympiska kommitté) i de här frågorna.
Gynekolog Angelica Lindén Hirschberg tillhör SOK:s resursteam och kvinnorna kan vända sig till henne direkt.
– Jag har haft kontakt med yttersta eliten sedan många år tillbaka och de som är med i SOK:s program vet att de har möjligheten att få hjälp med gynekologiska frågor, säger Angelica Lindén Hirschberg.
Hon möter också regelbundet idrottskvinnor, som sökt sig dit på egen hand, i sin vanliga kliniska verksamhet.
Angelica Lindén Hirschberg var med OS-truppen i Rio, men det största jobbet sker inför och mellan mästerskapen.
– Inför OS är det frågor om olika saker. Det kan vara enkla saker som att man inte vill ha mens när man ska tävla och det finns olika sätt för att skjuta på mensen. En del behöver få hjälp med mensvärk. Det kan också vara personer som har en mensstörning som behöver utredas, symptom på olika saker, säger hon.
Dessutom gäller det att hitta rätt p-piller för de som vill ha det. I vissa p-piller finns det en metabolit (organisk förening) som kan ge utslag i dopningstester. Det är tillåtet att använda sig av just den formen av p-piller, men det kan vara ett onödigt moment för en idrottare när det finns andra p-piller att använda.
Alla kvinnor som idrottar har inte samma möjlighet till hjälp som eliten i topp- och talangprogrammen inom SOK.
Men Angelica Lindén Hirschberg tycker att det finns hjälp att få via vården.
Hon delar här med sig av sina erfarenheter och råd.
• Sök hjälp via vården:
Det finns bra hjälp att få oavsett om det handlar om menstruation eller preventivmedel och graviditet.
– För det första ska man känna till att det finns olika sätt att få hjälp. Man kan själv som idrottskvinna söka för det hos en gynekolog. Där kan man beskriva sina symptom. Vilken gynekolog som helst hjälpa till med, det behöver inte vara någon som är idrottskunnig, säger Angelica Lindén Hirschberg.
• Om du har en oregelbunden eller utebliven menstruation:
Om du har en återkommande mensstörning och inte använder hormonella preventivmedel (som p-piller, hormonspiral eller p-stav) så är det viktigt att utreda orsaken förutsättningslös.
– Det enda sättet är att ta hormonprover. Söker man för utebliven menstruation ska man vara noga med att få en ordentligt utredning och inte få det avfärdat med att du tränar för hårt. Utebliven menstruation ska alltid utredas! påpekar Angelica Lindén Hirschberg.
• Våga prata om mens
Inte alla tränare vågar ta upp och fråga om menstruations-relaterade ämnen med sina adepter. Många tjejer kanske inte heller tar upp det med sina tränare. Men Angelica Lindén Hirschberg tycker det är viktigt att prata om.
– Det kanske inte känns naturligt. Men jag tycker det är viktigt att man vågar fråga om det. En mensstörning är tecken på att man är i hormonell obalans, men det behöver inte vara allvarligt, säger hon.
• Upplys – gör inte analysen
Som tränare och ledare berätta gärna för idrottkvinnor att det kan finnas ett samband, att utebliven menstruation kan påverka prestationen. Men det är inte en ledare eller tränare som ska göra bedömningar utan ge kvinnorna råd om var och hur de kan söka hjälp.
– Det är viktigt att man får en professionell bedömning av en gynekolog, säger Angelica Lindén Hirschberg.